• Novinky

            • Okresné kolo vo volejbale

            • Žiaci a žiačky Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou sa 19. 04. 2024 zúčastnili okresného kola vo volejbale zmiešaných družstiev. 

              Šikovnosť, skúsenosti a odhodlanie, pri konkurencii ďalších troch družstiev, prinieslo našim žiakom síce nepostupové, ale pekné a zaslúžené druhé miesto. Za vzornú reprezentáciu školy im ďakujeme a prajeme ešte veľa športových úspechov.

              Mgr. Dominik Kahanovský

            • Deň narcisov

            • Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis? Deň narcisov je jedinečná verejno-prospešná zbierka Ligy proti rakovine. Tento rok sa konala už 28. krát a to 18. apríla 2024. 

              Každý z nás pozná niekoho, kto trpí rakovinou. Aj my sme si pripli malý kvietok za všetkých, ktorí bojovali alebo bojujú so zákernou chorobou.

              Ďakujeme našim dobrovoľníkom - Evke, Terezke, Maťovi a Matějovi za pomoc pri organizovaní zbierky v škole a v uliciach nášho mesta. 

              Ďakujeme každému, kto pripnutím žltého narcisu vyjadril podporu, povzbudil nádej a priniesol pozitívnu energiu, ktorú denne všetci potrebujeme v každom uhle pohľadu na život.

              Ing. Martina Sirníková 

            • Kvitnú oranžové tulipány

            • Koncom kalendárneho roka sa žiaci II. a III. ročníka Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou zúčastnili besedy pod názvom Spoločne proti násiliu na ženách a dievčatách. Po jej skončení zasadili cibuľky oranžových tulipánov - dar od Holandského kráľovstva.

              Oranžové tulipány práve kvitnú, skrášľujú naše školské prostredie a všetci sa z nich tešíme. Kvety tulipánov nám tiež symbolicky pripomínajú potrebu starať sa o bezpečie žien a dievčat. Ich oranžová farba je symbolom jasnejšej budúcnosti pre dievčatá a ženy bez násilia.

              Touto cestou ďakujeme Veľvyslanectvu Holandského kráľovstva, občianskemu združeniu Hekima, Koordinačno-metodickému centru pre prevenciu násilia na ženách a Kancelárii prezidentky SR za možnosť byť súčasťou tejto spoločnej iniciatívy.

              Ing. Daniela Sabolová

            • Taliansko treba vidieť a zažiť

            • Kto by nepoznal čižmu Európy, krajinu módy, cestovín, temperamentu, aperolu, pizze, opery, futbalu a histórie. Nech už je váš cestovateľský vkus akýkoľvek, v Taliansku ho určite uspokojíte. História, umenie, jedlo, hudba, architektúra, kultúra, posvätné miesta, pôvabné dedinky, jazerá, pláže a typická atmosféra. Taliansko je aj jedným veľkým gastronomickým dobrodružstvom. A dá sa objavovať neustále.  

              V dňoch 10. 04. - 14. 04. 2024 sa 42 žiakov I. - IV. ročníka Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou pod pedagogickým vedením Ing. Márie Chrapekovej, Ing. Daniely Sotákovej, Ing. Lenky Haritunovej a Ing. Martiny Sirníkovej vydalo objavovať krásy Talianska. 

              Navštívili sme romantickú Veronu, mesto, ktoré nadchlo Shakespeara. V okolí jazera Lago di Garda sme spoznávali Rivu del Garda, Limone sul Garda, Malcesine a Sirmione. Jedným z najkrajších a určite najromantickejších miest Talianska sú nepochybne Benátky. Sú tiež nazývané kráľovnou Jadranského mora a vyslúžili si miesto na zozname svetového dedičstva UNESCO. Za návštevu bezpochyby stáli tiež blízke Murano, ostrov sklárov, a Burano, ostrov čipiek. 

              Tieto miesta sú len špičkou ľadovca, keď ide o zaujímavosti, ktoré Taliansko ponúka. Každá z navštívených destinácií nám ponúkla jedinečný zážitok, ktorý v nás zanechal nezabudnuteľné spomienky.

              Ing. Martina Sirníková

            • Krajská prehliadka SOČ

            • Dňa 08. 04. 2024 sa na SOŠ technickej v Prešove uskutočnila krajská prehliadka SOČ, na ktorej sa súťažilo v 17 odboroch. 

              V odbore č. 14 - Tvorba učebných pomôcok,  didaktické technológie,  našu školu pod metodickým vedením PaedDr. Márie Terpákovej IV. B triedy Viktória Kleinovaá s prácou Analytická metodika praktického postupu účtovania zálohovanie PET a CAN fliaš. 

              V mimoriadne náročnej konkurencii podobne ako pred rokom, keď získala na celoštátnej prehliadke 4. miesto, prejavila aj teraz svoje odborné, jazykové a komunikačné schopnosti a umiestnila sa na 4. mieste. 

              Ďakujeme jej za reprezentáciu, srdečne blahoželáme a prajeme aj v budúcnosti veľa úspechov. 

              PaedDr. Mária Terpáková

            • Vansovej Lomnička

            • Dňa 04. 04. 2024 sa v Hornozemplínskom osvetovom stredisku stretli ženy - recitátorky, aby sa v okresnom kole pretekali v súťaži v umeleckom prednese poézie a prózy Vansovej Lomnička.  

              Našu školu pod vedením PaedDr. Márie Terpákovej reprezentovala žiačka  IV. B triedy Katarína Gombitová s kultivovaným prednesom, ktorého kvalitu a umelecký dojem odborná porota ocenila prvým miestom v 1. kategórii v prednese poézie a postupom na krajské kolo. 

              Za úspešnú reprezentáciu ďakujeme, srdečne blahoželáme a prajeme aj naďalej veľa úspechov. 

              PaedDr. Mária Terpáková

            • Školský časopis OAčik

            • Školský časopis OAčik sa vydáva pri príležitosti jubilea Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou. 

              Naša škola už 55 rokov vzdeláva a vychováva žiakov. OAčik v sebe ukrýva pohľad do minulosti, prítomnosti aj víziu do budúcnosti.Môžete tu nájsť mnoho zaujímavostí, o ktorých ste doteraz možno ani netušili. 

              Katarína Gombitová

              šéfredaktorka

              OAcik.pdf

            • Okresné kolo v basketbale

            • Dňa 05. 04. 2024 sa na pôde Gymnázia Dr. C. Daxnera vo Vranove nad Topľou uskutočnilo okresné kolo v basketbale žiakov stredných škôl. 

              Naši chlapci sa po sympatických výkonoch umiestnili na konečnom 2. mieste. Za vzornú  reprezentáciu našej školy im srdečne ďakujeme a gratulujeme k peknému umiestneniu.

              Mgr. Dominik Kahanovský

            • Olympiáda Mladý účtovník 2024 – výsledky 1. online kola

            • Spoločnosť KROS, a. s. v spolupráci so Slovenskou komorou certifikovaných účtovníkov zorganizovala 19. 03. 2024 v poradí už 26. ročník olympiády Mladý účtovník. 

              V 1. online celoštátnom kole našu školu  reprezentovali tri nadané žiačky zo IV. B triedy – Katarína Gombitová, Júlia Haňová a Monika Marcinová.

              V silnej konkurencii 144 mladých účtovníkov z celého Slovenska sa našim žiačkam nepodarilo prebojovať medzi 30 najlepších  a zabezpečiť si tak postup do 2. online kola.

              Monika Marcinová obsadila 41. miesto, Katarína Gombitová 43. miesto a Júlia Haňová 61. miesto.

              Všetkým trom žiačkam ďakujeme za svedomitú prípravu a účasť na olympiáde Mladý účtovník 2024.

              Ing. Lenka Haritunová

            • Postup do celoslovenského kola Olympiády podnikový hospodár

            • Blahoželáme našim maturantom - Tímei Mikovej, Jakubovi Rozkošovi, Jakubovi Červeňákovi, Viktórii Kleinovej a Barbore Belákovej, ktorí postúpili do celoslovenského kola Olympiády podnikový hospodár.

              Celoslovenské kolo Olympiády podnikový hospodár bude prebiehať v druhej polovici mesiaca apríl 2024. 

              Ako účastníci celoslovenského kola sú na Podnikovohospodársku fakultu EU v Bratislave so sídlom v Košiciach automaticky prijatí bez prijímacích skúšok. 

              Blahoželáme a tešíme sa z vášho úspechu.  

              Ing. Daniela Sabolová

            • Mesto Vranov nad Topľou ocenilo pedagógov pri príležitosti Dňa učiteľov

            • Pri príležitosti Dňa učiteľov si ocenenie za Obchodnú akadémiu vo Vranove nad Topľou prevzali:

              PaedDr. Mária Kočiková, učiteľka anglického jazyka, za tvorivú prácu pri zvyšovaní jazykových schopností mladej generácie a mimoriadne výsledky v oblasti prípravy žiakov a v súťažiach a olympiádach v anglickom jazyku,  

              Ing. Lenka Haritunová, učiteľka odborných ekonomických predmetov, za kreatívny prístup pri výchove mladej generácie a úspechy získané na olympiádach v účtovníctve. 

              Srdečne blahoželáme k zaslúženému oceneniu ich práce!

            • Študentský majáles

            • Na známosť sa všetkým dáva, mimoriadna zvláštna správa, že v piatok, 03. 05. 2024, sa Obchodná akadémia vo Vranove nad Topľou zabáva!

              Čaká na Vás bohatá tombola, chutné pohostenie a o skvelú zábavu sa postará DJ BeTón!

              Už od pondelka si môžete zakúpiť lístky u Ing. Martiny Sirníkovej.

              Tešíme sa na Vás!

            • Postup do krajského kola Hviezdoslavov Kubín

            • Hviezdoslavov Kubín je neoddeliteľnou súčasťou základných a stredných škôl už 70. rokov. Je najstaršou a najprestížnejšou súťažou v umeleckom prednese, ktorý je prostriedkom na vyjadrenie vlastných pocitov, záujmov, názorov a postojov prostredníctvom zvolených literárnych textov a vlastného rečového prejavu. 

              Aj naša škola sa zapojila do tohto jubilejného ročníka. Vo februári 2024 sa uskutočnilo školské kolo, na ktorom sa zúčastnili vybraní žiaci z celej školy. Súťažilo sa v 2 kategóriách, v prednese poézie a prednese prózy. Najlepšie účastníčky z oboch kategórií - Dominika Lukčova z I. A triedy (prednes prózy) a Ester Adamová z II. A triedy (prednes poézie) nás reprezentovali aj na okresnom kole, ktoré sa konalo 27. 03. 2024 v MsDK vo Vranove nad Topľou. Obe žiačky podali výborné výkony a aj v silnej konkurencii sa podarilo Dominike Lukčovej získať 1. miesto vo svojej kategórii. Týmto umiestnením postupuje na krajské kolo, ktoré sa bude konať v apríli 2024 v Prešove. 

              Ester aj Dominike ďakujeme za reprezentáciu školy a prajeme veľa ďalších recitačných úspechov. 

              Mgr. Lenka Michalová

            • Poďakovanie maturantov

            • Tento rok je pre nás posledným rokom na Obchodnej akadémii vo Vranove nad Topľou, preto by sme sa Vám, náš ctený profesorský zbor, chceli poďakovať za štyri roky vštepovania vedomostí. 

              Ďakujeme Vám za vašu energiu, zodpovedný prístup na hodinách, za trpezlivosť, za spomienky, ktoré sa nám navždy vryli do pamäti. Občas ste s nami zažili ťažšie chvíle, ale veríme, že ak sa raz stretneme, hoci len náhodou, tak sa budeme rozprávať o týchto rokoch s úsmevom na tvári. 

              Ďakujeme za Vašu prácu a ochotu s nami stráviť aj Váš voľný čas. Ďakujeme za to, že nás učíte ako lepšie žiť. 

              Vďaka Vám!

              Katarína Gombitová

            • DEŇ UČITEĽOV

            • 28. marec je už niekoľko desaťročí spojený s menom Jana Amosa Komenského. Mnohé myšlienky tohto učiteľa národov ostávajú pre nás stálym zdrojom inšpirácie.

              Dnešný sviatok je oslavou práce všetkých pedagogických pracovníkov, ktorých práca nie je povolaním, ale poslaním a zaslúžia si za svoje znalosti trpezlivosť a obetu, úctu a poďakovanie.

              Vážené kolegyne, vážení kolegovia, dovoľte mi, aby som Vám vyjadrila úctu a poďakovanie za Vašu náročnú a zodpovednú prácu, ktorou dennodenne prispievate k rozvoju našej školy a našich študentov. Úprimne Vám želám, aby ste svojim osobným príkladom naďalej zvýrazňovali ľudské hodnoty na ceste za vzdelávaním.

              Všetko najlepšie súčasným i bývalým pedagógom Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou!

              Ing. Mária Chrapeková

              riaditeľka školy

            • Zlatý Amos

            • Ján Amos Komenský povedal: ,,Jeden deň s dobrým učiteľom je viac ako tisíc dní usilovného samoštúdia."

              Učiteľstvo - povolanie či poslanie? Ten správny učiteľ vníma svoje povolanie ako poslanie, s láskou. Poslanie učiteľa by mal vykonávať len ten, kto má na to srdce a talent.

              Aj tento rok Študentský parlament Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou zorganizoval anketu Zlatý Amos, ktorá vyzdvihuje vzťah medzi žiakmi a učiteľmi. Vychovávajú ich, sú im oporou a pomáhajú im na ceste za úspechom.

              Aj naša tohtoročná anketa už pozná svojho víťaza. Cenu Zlatého Amosa za rok 2024 získava Mgr. Štefan Gonos.

              Srdečne blahoželáme!

            • Ako budovať kvalitné vzťahy

            • Dňa 27. marca 2024 sa žiaci II. B triedy Obchodnej akadémie vo Vranove nad Topľou zúčastnili workshopu, ktorého cieľom bolo mladým ľuďom poskytnúť vedomosti, zručnosti a postoje, ktoré im pomôžu robiť informované a zodpovedné rozhodnutia tak, aby mali zdravé, bezpečné a rešpektujúce vzťahy. 

              Za odbornú spoluprácu ďakujeme občianskemu združeniu InTYMYta a p. Dominikovi Selepovi, lektorovi vzťahovej a sexuálnej výchovy.

              Ing. Daniela Sabolová